Sinds 2013 was ik in retraite. Heroriëntatie als doel. Als je mijn verhaal gevolgd hebt ken je de reden. In 2013 overleed Lide, mijn levenspartner. Medio 2014 ben ik wegens uitputtingsverschijnselen – na 2 jaar 24/7 mantelzorgen – gestopt met mijn bedrijf Zichtbare Zaken, Creativity for Business. Hier vind je het archief.

In 2015 begreep ik: ‘Als niets helpt dan helpt Niets.’ In 2016 was ik ‘als een vlinder die tegendraads zijn cocon ontworstelt.’ In 2017 zag ik: ‘het leven is in wezen heel simpel. Aan ons om de dagelijkse praktijk makkelijk of moeilijk te maken, en bovenal – onze ware natuur te gehoorzamen.’ In 2018 hervond ik mijn (innerlijk) anker.

Een overzicht van de kennis en vaardigheden die je hebt verworven kan een indruk geven van jouw capaciteiten, maar pas als je bewust bent van je natuurlijke talenten en deze begrijpt, zul je weten wat er aan de basis ligt van jouw successen.

Kracht is energie. Het leven zelf blijft – ook na verlies – net zo lang boetseren tot je een nieuwe vorm vindt. Die ontstaat – als de obstakels die de weg zijn één voor één de aandacht krijgen die ze verdienen – als proces. Zo wordt resultaat zichtbaar: de vlinder zonder cocon. Twee van zulke vingeroefeningen heten:

boek-boheemse

BOHEEMSE DRAKEN IN EEN LEVEN AAN ZEE – Zere Plekken In Een Familiegeschiedenis. De condensatie van vijftien jaar genealogisch onderzoek en een analyse van de kracht en de pijnpunten van mijn familie aan vaderszijde. Afkomstig uit Zuidwest Bohemen (1870).

LAAT ZIEN WAT JE WAARD BENT – De Kunst van Creativiteit voor (echt) Ondernemen – Betekenis vinden in je Leven & Werk – en Vormgeven als een Magneet. Een verhaal waarin Merkdenken verbonden raakt met filosofische en oeroude wijsheid en een context vormt die de persoonlijke anekdote niet schuwt.

Was dit Mijn Moment 2018? ‘Nee.’

boekomslagen

Als epiloog van deze verhalen is er een ander moment – begin november – waarin ik me plots realiseer dat mijn ‘ondernemers boek’ ook een opdracht is aan mezelf. Vandaar dat ik in 2019, stap voor stap, begin met een nieuwe activiteit.

LAAT ZIEN WAT JE WAARD BENT – Broedplaats voor 45+ Ondernemers.

Een bedrijf? Voor de wet zou je het zo kunnen noemen. Ik heb het liever over een broedplaats. In ieder geval in het verlengde van dit boek.

LAAT ZIEN WAT JE WAARD BENT (het boek) staat in zijn geheel online. Gratis te lezen. De eerste 100 gedrukte exemplaren zijn al besteld door een collega ondernemer. Rupert Wolfe Murray, journalist van The Huffington Post, voorspelt: ‘dat de Engelse versie – BE GOOD AND SHOW IT – het goed zal doen in de UK en de USA.’

Dat veranderd niets aan mijn uitgangspunt: een gratis online versie, een PDF voor nieuwsbrieflezers, de gedrukte (uitgebreide) versie en een luisterboek tegen betaling.’

Het leven bestaat niet ieder jaar uit winst en succes. Om te kunnen groeien moet je leren dat verliezen je helpt om illusies achter te laten – oude patronen en levensfasen die tot je verleden behoren. Vernieuwing vraagt moed en veerkracht.

Opnieuw beginnen kan iedere dag.

Luister maar naar het bonkende hart van de stad waar ik ooit ben geboren:

Ik zie je, Rotterdam.

Er kan weer geleefd worden, Rotterdam.
Je opstanding is een feit, Rotterdam.
Je laat ons weer dansen, Rotterdam.
Je hart staat weer open, Rotterdam.
Morgen weer een dag, Rotterdam.
Iedereen houdt van je, Rotterdam.
Je humor werkt nog, Rotterdam.
Schop onder je kont, Rotterdam.
Je heet ons welkom, Rotterdam.
Hou de vaart erin, Rotterdam.
Blijf wie je bent, Rotterdam.
Bekijk het effe, Rotterdam.
Geld genoeg, Rotterdam.
Armoe troef, Rotterdam.
Dag, Dag, Rotterdam.
Tot morgen.

Huub Koch – 2018.


OVER HUUB KOCH

Je kunt hem volgen op laatzienwatjewaardbent.nl of huubkoch.nl


BOHEEMSE DRAKEN IN EEN LEVEN AAN ZEE (online-versie).


De Hashtag #mijnmoment verwijst naar het jaarlijkse initiatief van Henk-Jan Winkeldermaat van Punkmedia op mijnmoment.com. Hier vindt je mijn eerdere bijdragen aan dit project. Dit jaar is er een pauze ingelast.