Nou we hebben het gehaald, dit laatste hoofdstuk, in deze periode van lente en herfst. Jij als lezer en ik als schrijver dezes. En nu? We hebben een tijdje met elkaar opgetrokken. Wie weet heb je van dit merkwaardige relaas iets opgestoken. Daar vertrouw ik dan maar op. De cirkel is rond, dit was het begin:


mimi-thian-737626-unsplash

Dit boek is speciaal geschreven voor jou, wie je ook bent, waar en wanneer je ook leeft. Het brengt je een tijdloze boodschap en overstijgt gebruikelijke definities.

Deze woorden zijn speciaal bedoeld voor al die helden die zichzelf, met terechte trots, zelfstandig professional, ondernemer of cultuurmaker noemen. Met hun talent, kennis, ervaring en aanwezigheid verrijken zij onze wereld en laten hem mooier achter dan ze hem aantreffen.

Ken je ze? Doet hun naam een belletje rinkelen? Weet je wat hun drijfveren zijn? Begrijp je wat hun unieke kwaliteiten aan jou toevoegen? Nu raak ik een teer punt aan…

Zelfstandige professionals zijn namelijk heel goed in hun vak, maar niet altijd even goed in zichzelf verkopen, onder de aandacht brengen en een duidelijk verhaal vertellen. Kortom in Marketing en Communicatie. Dat is dan weer mijn métier, en in dit boek wil ik je stap voor stap uitleggen wat die Kunst van Tamtam maken voor zelfstandige professionals voor jou kan betekenen. Wat niet wil zeggen dat je alles zelf hoeft te doen. Sommige dingen kun je nu eenmaal beter uitbesteden.

Hoe helpt dit boek jou dan wel? Door een constante dialoog en uitwisseling van inspiratie aan te gaan. En wat we Leven noemen en Werk te bundelen. Inclusief jouw persoonlijke noot, als slagroom op de taart. Vandaar dat dit boek drie verhaallijnen kent, die elkaar overlappen en raken. Dit zijn ze:

De Kunst van Tamtam maken voor zelfstandige professionals beschrijft het proces en de middelen die je nodig hebt om te laten zien wie je bent en waar je unieke kracht in zit.

Betekenis vinden in jouw leven en werk is een persoonlijke opstap met anekdotes, naar helder communiceren van de waarde die ligt in de dingen die jij doet en het belang daarvan voor anderen.

En als laatste, maar niet als geringste punt, gaat dit boek over de juiste klank aanslaan. Waarmee je een trilling uitzendt die voor je werkt als een magnetisch veld.

Ieder aspect heb je nodig om eenheid te brengen in je verhaal. Samen vormen zij de doelgericht communicerende vaten die op zoek zijn naar het brein van je ideale klant.

Dit boek is voor vakmensen op ieder gebied, levenskunstenaars die willen laten zien dat ze bestaan en wat ze te bieden hebben. Vrouwen en mannen die gek zijn op het werk waar ze goed in zijn, en niet kunnen nalaten om deze ‘roeping’ te leven vanuit hun hart. En daarmee een feestje maken van iedere dag, omdat alles wat je met liefde doet en deelt… aanstekelijk is.


2dominik-dvorak-525347-unsplash

En nu?

Vandaag de dag kom je maar weinig mensen tegen die echt naar je willen luisteren. En dat laatste is misschien wel het allerbelangrijkste in het leven en de oplossing van veel problemen. Luisteren en met elkaar in gesprek raken. De dialoog zoeken en rustig de tijd nemen om elkaar te verstaan, omdat het verschil tussen ‘ik’ en ‘de ander’ nihil is. Het leven draait om wederzijdse inspiratie.

Op dit moment bevind ik mij op de westgrens van wat de beschaafde wereld wordt genoemd. Een vriendelijke grenswachter hield me tegen en nam mijn paspoort in beslag. Ik zou hem pas terug krijgen als ik dit boek had geschreven.

Mag ik nu rustig mijn weg vervolgen?

In dit boek vind je alle aanwijzingen die je nodig hebt – om van je bedrijf als zp-er of ondernemer een succes te maken. Over de definitie van succes kun je ook het een en ander vinden dat je kan helpen om jouw streven vooral ontspannen te houden. Dat is mooi want dan heb je mij niet meer nodig, precies de bedoeling.

Het leven op aarde bestaat uit tegenstellingen. Net als de duizend dingen bestaan ze als een eeuwig transformatieproces. Streef je naar het goede of naar schoonheid? Dan verschijnt binnen de kortste keren het slechte en de lelijkheid. Elke handeling die zich op één punt richt wordt daardoor al snel contraproductief.

Vandaar dat ik jou – en mezelf – adviseer om je te laten inspireren door de natuur. Wees als water, dat alle ruimten vult zonder onderscheid te maken. Daarom is handelen zonder ergens naar te streven het hoogste goed. Het gaat om jouw unieke kracht. Je innerlijke kracht. De allerbeste zijn is onnodig. Zo, ik ga buiten spelen, aan de andere kant van deze westgrens, op weg naar het onbekende. Lekker rustig.

2federico-beccari-544724-unsplash


Hmmm, heb jij het nog naar je zin? – Heb ik het nog naar mijn zin?

Kiezen is een kunst. Klopt. En de juiste keuzes worden in een oogwenk gemaakt. Het is net als met je kansen pakken, op het moment dat ze verschijnen.

Dus in deze laatste alinea wil ik jou bedanken. Voor je onverdeelde aandacht. Ik geef je een hand en mijn hartelijke groeten. Het was aangenaam om met elkaar kennis te maken. Maar aan alles komt een eind. Ook aan dit boek. Zwaaien?

En toen kwam er een olifant met een hele lange snuit, en die blies het hele verhaaltje uit – deze lofzang op het iets of nietsdoen in de chaos die onze dagelijkse realiteit is.

En nu stoppen we, echt.


NAAR DE INHOUDSOPGAVE | NAAR DE EPILOOG >