Alles is relatief. Het is maar vanuit welk standpunt je iets bekijkt. Het perspectief dat je op dingen hebt. Als het gaat om zakendoen – een leven opbouwen als zelfstandig professional of als ondernemer – bestaan er een groot aantal mythes, paradigma’s en worsten die we onszelf voorhouden.

Soms kun je jezelf een boel ellende besparen door even stil te staan bij waar je mee bezig bent. We leven in een doorgedraaide wereld. Alles moet sneller. We willen meer en meer en meer. Meer succes, meer geld, meer vrienden, meer likes, meer spullen, meer complimenten, meer groei, meer van alles.

‘Koyaanisqatsi’ noemen de Hopi-indianen dat. ‘Life out of Balance’. Koyaanisqatsi betekent leven in gekte, leven in onrust, leven in onbalans, leven in desintegratie, een manier van leven die vraagt om een andere manier van leven.

the-roaming-platypus-310824-unsplash

De hete adem van Powaqqatsi.

Naast Koyaanisqatsi voelen bewoners van de Westerse wereld de hete adem in hun nek van ‘Powaqqatsi’ – de opkomende, op landbouw gebaseerde culturen van Azië, India, Afrika, het Midden-Oosten en Zuid-Amerika – en hoe zij zich manifesteren door werk en tradities. Waar Koyaanisqatsi de onevenwichtigheid tussen de natuur en de moderne samenleving laat zien, is Powaqqatsi een viering van de menselijke schaalinspanning, het vakmanschap, spirituele beoefening, arbeid en creativiteit die een bepaalde cultuur bepalen.

Powaqqatsi is een eredienst voor het zeldzame – de delicate schoonheid in de ogen van een Indiaas kind, de rijkdom van tapijten geweven in Kathmandu – en tegelijkertijd een observatie van hoe deze samenlevingen overgaan naar een universele manier van leven, het lokmiddel van mechanisatie en technologie en de groei van megasteden, die een negatief effect hebben op kleinschalige culturen.

Powaqqatsi is een Hopi-Indische conjunctie – van het woord ‘Powaqa’, dat verwijst naar een gewetenloze tovenaar die leeft ten koste van anderen, en ‘Qatsi’ – het leven zelf. Powaqqatsi gaat ook over de lethargie die stadsbewoners treft. Het kunnen dezelfde gezichten zijn die we in kleine dorpen zien, maar ze lijken verdoofd – hun ogen weerspiegelen voorzichtigheid en onzekerheid.

cayetano-gil-532119-unsplash

Powaqqatsi is een verhaal over diversiteit en transformatie, van culturen die sterven en bloeien, van de industrie omwille van zichzelf en de vruchten van individuele arbeid, gepresenteerd als een geïntegreerde menselijke symfonie.

Naast Koyaanisqatsi en Powaqqatsi is er nog een derde element waar we rekening mee moeten houden: ‘Naqoyqatsi’.

Naqoyqatsi – het land dat nergens is.

Naqoyqatsi is de belangrijkste gebeurtenis van de laatste vijfduizend jaar: de overgang van het natuurlijke milieu, de oude natuur naar de ‘nieuwe natuur’ – het technologische milieu. De natuur heeft haar aardse eenheid behouden door het mysterie van diversiteit. De nieuwe natuur bereikt deze eenheid door de ontzagwekkende kracht van technologische homogenisering.

alex-kotliarskyi-361081-unsplash

Het wonderland van de technologie.

Dit medium is ons verhaal. In dit scenario gebruiken mensen technologie niet als een hulpmiddel (het populaire gezichtspunt), maar leven we met technologie als een manier van leven. Technologie is een grote kracht en zoals zuurstof is het er altijd, een noodzaak waar we niet zonder kunnen. Omdat zijn eetlust schijnbaar oneindig is, consumeert het de eindige wereld van de natuur. Het is in die zin dat technologie ‘Naqoyqatsi’ is, een gesanctioneerde agressie tegen de kracht van het leven zelf – een totale oorlog – voorbij de oorlogen op het slagveld.

Naqoyqatsi neemt ons mee op een epische reis naar een land dat nergens is, maar overal: het land waar beelden zelf onze locatie zijn, waar het echte plaats maakt voor het virtuele. Terwijl de oude goden worden onttroond, verschijnt er een nieuw pantheon van licht – in het geïntegreerde circuit van de computer. De waarheid ervan wordt de waarheid. Buitensporige beloftes, spektakel, tragiek en verrassende hoop smelten samen in een digitale vloedgolf van een nieuwe wereld die al bestaat.

We leven er in. Hier en Nu – al vijfduizend jaar.

dorota-dylka-698024-unsplash

Het leven als kunstwerk.

De hoogste waarde van elk kunstwerk is te bestaan zonder vooraf bepaalde betekenis, maar wel afgeleid van de ervaring van de ontmoeting. Kunst is provoceren, vragen oproepen die alleen het publiek kan beantwoorden. De ontmoeting is waar het om gaat, niet de betekenis. Als betekenis het doel zou zijn, dan is het propaganda of reclame. De betekenis van kunst is echter – alles wat je ervan wilt maken. Dit is zijn kracht. Als je het bovenstaande echt tot je door laat dringen, dan wordt je gedwongen om stil te staan. Stil te worden – of nog beter – stil te zijn. Andere keuzes te maken.

Natuurlijk heb je dan nog steeds vragen over jouw rol in het geheel. Van betekenis zijn – zonder die vooraf te bepalen (in de ont-moeting). Je vak uitoefenen (met liefde voor je ‘metier’). Geld verdienen (slapend rijk worden of genoegen nemen met minder – dat laatste is meer ontspannen). Groeien of niet (het bezit van de zaak is het einde van het vermaak – zeker als je personeel moet aannemen). Beginnen en stoppen (accelereren of op de rem gaan staan op het juiste moment – hoe serieus neem je jezelf). Wat wijsheid is (vooruitzien, omzien, of aanwezig zijn bij wat er is). Je bent wat je bent, niet wat je denkt, voelt, of ervaart (gewaarzijn-bewustzijn).

Toegegeven, dit is wel eventjes andere kost. En toch – laten zien wat je waard bent – is ook: dieper doordringen in de geheimen van het leven. Of dacht je dat je alleen op de wereld bent? Tijd voor een pauze. Mijn oude vechtkunst leraar zei het zo: rust vind je in de beweging.


VOLGEND HOOFDSTUK >