Een startende ondernemer M/V dreigt al snel het zicht op zichzelf kwijt te raken. In de oceaan van goedbedoelde adviezen die van alle kanten op je af komen. Daarom blijft het belangrijk om het contact met je diepere drijfveren als belangrijkste uitgangspunt te blijven zien.

Want uiteindelijk gaat het om de best mogelijke, meest werkbare en vooral zinvolle invulling van de werk- en leefplek die jij voor jezelf creëert. Alleen jij kunt die plek, die droom, scherp krijgen. Wat hulp daarbij krijgen mag best. Zolang de eindbeslissing maar bij jou ligt, en heel erg goed voelt.

Het scherp krijgen van de manier waarop jij wilt werken, de doelgroep die bij jou hoort, het businessmodel dat daarbij past en een schatting van je noodzakelijke verdiensten… het zijn allemaal opstapjes naar de vormgeving van jouw bedrijf.

Daar horen ook producten bij en wellicht een specialisatie, misschien wel een niche. Neem dus rustig de tijd om te werken aan wat je kunt beschouwen als je ondernemersplan. Want ook hier is een goed begin het hele werk.

jonas-denil-655630-unsplash

Vragen, vragen en doorvragen helpt je bij helderheid creëren.

Want onbeperkt zicht op waar je staat, op je doelen en je beste uitgangspositie zorgt voor keuzes en besluiten die met het meest maximale zelfvertrouwen worden genomen. Die vragen stel je niet aan een ander, maar aan jezelf.

Zo had ik eens een gesprek met een jonge startende ondernemer die dacht drie keuzes te hebben qua marktgebied. Omdat het moeilijk was daar één markt uit te selecteren, alle drie lagen ze hem dicht aan het hart, ervaarde hij die keuze als moeilijk en verwarrend. Niets mis mee, want verwarring is een stadium. Waar je, vanzelfsprekend, niet in moet blijven hangen. Maar door heel goed te kijken naar zijn opties begreep hij op een gegeven moment dat als hij koos voor optie A hij in feite B en C niet hoefde uit te sluiten. En dat hij vanuit markt A een betere ingang zou hebben bij B en C.

Een ondernemingsplan is dus niet alleen een verhaal, dat je helpt je idee te verkopen aan instanties en investeerders. Het is vooral de meest heldere mentale voorstelling van hoe je jezelf en je bedrijf heel aantrekkelijk maakt. Niet alleen voor je klanten, maar allereerst voor jezelf.

Jij moet er nu eenmaal de komende jaren… misschien wel je hele leven, jouw plek in zien te vinden. En dan kunnen de keuzes die nu je maakt beter heel goed voelen. Voor iedereen. Jijzelf inbegrepen. Want met zo’n uitgangspunt leg je de basis voor een vliegende start.

Starters hebben hun eigen vraagstukken helder te krijgen. Hetzelfde geldt voor doorstarters en veteranen. Voor die laatste groepen is het speelveld wel anders.

Doorstarters zijn ondernemers met een reeds aanwezige hoeveelheid ervaring. Dat kan vijf, zeven of tien jaar omvatten. En het huidige punt stelt dan de vraag hoe jij je bedrijf het beste kunt optimaliseren en professionaliseren. Zodat je met nog meer gemak, ontspanning en plezier vervolgstappen kunt maken.

Vanuit mijn persoonlijke ervaring gaat het dan om ondernemers die op het punt staan om het speelveld van hun activiteiten te veranderen. Een andere tak van sport kiezen, na een nieuwe opleiding, soms voor een heel ander vak. Of hun huidige activiteiten willen gaan uitvoeren op een hogere en zinvollere trap van de markt waar ze al langer actief in zijn.

Bijvoorbeeld doordat je hebt ontdekt dat werken voor klanten uit een hoger segment niet alleen plezieriger is, maar ook meer rendement qua inkomsten en uitdagingen oplevert. Met drie klanten verdien je dan evenveel als voorheen met twaalf klanten. En de opdrachten waar je aan werkt halen nu pas echt het beste in jou naar boven. Wat ook goed is voor je klant.

daria-nepriakhina-474558-unsplash

Vergeet al die boeken en vertrouw op jezelf.

Ook voor doorstarters geldt: blijf trouw aan jezelf! En een veteraan? Die maakt kans op de allerbeste versie van zichzelf. In de finale!

Een veteraan M/V is een gepokte- en gemazelde ondernemer die alle ups en downs, alle successen en mislukkingen, en alle voor- en nadelen van het ondernemerschap inmiddels goed ervaren en begrepen heeft.

Veelal zit zo’n persoon in een andere levensfase. Meer afbouwen dan opbouwen. Daardoor is zingeving belangrijker dan groei of het maken van winst. Maar het ondernemend zijn kun je desondanks toch niet laten. Gewoon omdat je er plezier aan beleeft en omdat jouw kwaliteiten inzetten voor anderen nu eenmaal de meeste bevrediging geeft. Zowel op menselijk gebied als professioneel.

Juist dan is een keuze voor een niche heel belangrijk. Omdat je juist daar kunt excelleren. Of zoals ze wel eens zeggen: je de beste versie van jezelf tegenkomt. In dit geval zelfs de allerbeste versie. Juist door je tot één zakelijke activiteit te beperken hou je dan ruimte over om al je andere liefhebberijen tot het domein van de vrijetijdsbesteding te laten behoren. Want daarmee kun je de ambities die je daar nog ervaart makkelijk laten ontplooien in een rustiger vaarwater.

Je hoeft niet meer zo succesvol te zijn. Het bezig zijn met dingen die je plezier geven, muziek maken, een boek schrijven of een kook- of leesgroepje oprichten is dan niet een kwestie van een doel dat je nastreeft. Je kunt ontspannen. En je ding doen. Dan blijft het ook leuk. En soms help je een starter of een doorstarter.

Starters, Doorstarters en Veteranen behoren zodoende tot een heel eigen levensfase. Met een andere energie die vraagt om een andere benadering van je ondernemerschap. En een goed begrip van de tijdlijn waarop je opereert. Want ook het runnen van je eigen bedrijf kent een houdbaarheidsdatum.

Er kan zelfs een moment komen dat de stekker eruit trekken de meest verstandige beslissing is die je ooit hebt genomen.

Tijd nemen voor jezelf en voor krachtige beslissingen, die je vanuit helderheid neemt, is daarom de beste basis voor ondernemersgeluk. Want welke kant je ook opgaat… de tijd van je leven hebben is waar het om draait. Voor Starters, Doorstarters en voor Veteranen. En de maatstaf daarvoor ben je zelf.


VOLGEND HOOFDSTUK >